Tanıtım
Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Hemşirelik Fakültesi bünyesinde yer alan on ana bilim dalından biri olarak lisans ve lisansüstü alanlarda faaliyet yürütmektedir.
Psikiyatri Hemşireliği ABD, 1985 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Hemşirelik Yüksekokulu’nun açılışı ile birlikte bilim dalı olarak eğitim faaliyetlerine başlamıştır. 1993 yılında yüksek lisans, 1996 yılında doktora programına başlayan Psikiyatri Hemşireliği ABD, bugüne kadar çok sayıda yüksek lisans ve doktora öğrencisi mezun etmiş, hali hazırda da lisans eğitiminin yanı sıra lisans üstü eğitime devam etmektedir. Kuruluşundan günümüze kadar Bilim Dalı Başkanlığı görevi sırası ile Doç.Dr. Veliye Van DERMEER, Doç.Dr.Sağ.Kd.Alb. Fahriye OFLAZ (Emekli), Doç.Dr.Sağ.Kd.Alb. Meral DEMİRALP (Emekli), Doç.Dr.Sağ.Kd.Alb. Celale Tangül ÖZCAN (Emekli) tarafından yürütülmüştür. Psikiyatri Hemşireliği ABD Başkanlığı görevi 2016-2020 yılları arasında Doç.Dr. Çiğdem YÜKSEL tarafından yürütülmüş olup, Aralık 2020’den itibaren Doç.Dr. Emine ÖKSÜZ tarafından sürdürülmektedir.
Akademik Kadromuz
Prof. Dr. EMİNE ÖKSÜZ
Doç. Dr. ÇİĞDEM YÜKSEL
Doç. Dr. GAMZE SARIKOÇ
Dr. Öğr. Üyesi BELGİN VAROL
Arş. Gör. MERVE SÖZEN
Eğitim Faaliyetlerimiz
Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı’nda lisans ve lisansüstü eğitimlerin yanı sıra bilimsel araştırmalar yapılarak kongre ve sempozyumlarda sunulmakta, ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlanmaktadır.
Lisans eğitiminde Psikiyatri Hemşireliği’nin temel alanlarına yönelik kuramsal ve uygulamalı dersler bulunmaktadır. Kişiler Arası İletişim, Psikososyal Sorunlar ve Hemşirelik Yaklaşımları, Ruhsal Gelişim ve Davranış dersleri lisans düzeyinde yürütülmekte olan derslerdir. Öğrencilerin bu alanlarda kapsamlı bir bilgi, anlayış ve beceri kazanarak geleceğin uygulama ortamlarında sorumluluk alacak düzeyde yetiştirilmesi hedeflenmektedir.
Lisansüstü eğitim, yüksek lisans ve doktora eğitimi olarak yürütülmektedir. Psikiyatri Hemşireliği Yüksek Lisans Programının amacı; birey, aile ve toplumun ruh sağlığını koruma ve geliştirme, ruhsal bozukluğu olan bireyleri iyileştirme ve toplum içinde bakımını sağlamak için ileri düzey bilgi, anlayış ve beceri ile donanmış uygulayıcı, eğitici ve araştırmacı uzman hemşireler yetiştirmektir. Programda öğrencilerin, öncelikle psikiyatri klinik uygulama alanları olmak üzere, bireylerin ruh sağlığını koruma ve geliştirme, ruhsal sorunları olan bireylerin tedavisi, bakımı ve rehabilitasyonuna yönelik güncel bilgi, kavram ve ilkeleri geliştirmeleri, psikiyatri hemşiresinin temel rol ve sorumluluklarını kavrayarak kanıta dayalı bakım anlayışı geliştirmeleri, bireylerin genel ve ruhsal sağlığını kapsamlı olarak değerlendirebilmeleri, ruhsal hastalığı olan bireylere özgü bakımı planlayıp uygulama becerisi kazanmaları, psikososyal uygulama becerilerini ve psikiyatri hemşireliği alanında eğitim ve araştırma becerilerini geliştirmeleri hedeflenmektedir.
Psikiyatri Hemşireliği Doktora Programının amacı ise; Psikiyatri Hemşireliği felsefesini içselleştirmiş, Ruh sağlığı konusundaki kuramsal ve kavramsal bilgilerini tüm ana bilim dallarının teorik bilgileri ile bütünleştiren, bilimsel bakış açısına sahip, duyarlı, hümanist, eğitici, uygulayıcı ve araştırıcı anabilim doktoru hemşireler yetiştirmektir. Programda öğrencilerin ruh sağlığını koruma, geliştirme, ruhsal hastalığı olan kişilerin rehabilitasyonunda kaliteli bakım sunma ve bu anlamda öncü olma, toplumun ruh sağlığı gereksinimlerini saptama, alana katkı sağlayacak araştırmalar ile kanıta dayalı uygulamalar yapma ve multidisipliner bir yaklaşımla ulusal ve uluslararası alanlarda mesleğin gelişmesine katkı sağlama becerilerini kazanmaları hedeflenmektedir.
Çalışma Konularımız
Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı’nın çalışma konuları aşağıda belirtilmiştir:
- Psikiyatri hemşireliği lisans ve lisansüstü müfredatı Bilimsel araştırmalar Akademik danışmanlık Birey ve grup danışmanlığı Çeşitli bilimsel etkinlikler (panel, kurs vs.)
- Toplum Ruh Sağlığı
- Simülasyon tekniği ile iletişim becerileri eğitimi
- Adli Psikiyatri
- Bağımlılık
- Ruh sağlığı alanında etik ve yasal konular
- Konsültasyon-liyezon psikiyatri hemşireliği
- Çocuk ve ergen ruh sağlığı
- Geropsikiyatri
- Pandemi ve Stres Yönetimi
- Kişilerarası İlişkiler
Erişim Bilgilerimiz
General Dr. Tevfik Sağlam Cad. Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Gülhane Hemşirelik Fakültesi, Psikiyatri Hemşireliği Anabilim Dalı 06018 Etlik/ANKARA
0 (312) 304 3948
0 (312) 304 3942
0 (312) 304 3950
0 (312) 304 3924
0 (312) 3043900
cigdem.yuksel@sbu.edu.tr
emine.oksuz@sbu.edu.tr
gamze.sarikoc@sbu.edu.tr
belgin.bayrak @sbu.edu.tr