Tanıtım
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Hemşirelik Fakültesi'nde yer alan Hemşirelikte Yönetim Anabilim dalı lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim faaliyetleri yürütülmek amacıyla kurulan fakültemizdeki on ana bilim dalından biridir.
Hemşirelikte Yönetim Anabilim dalının amacı; Hemşirelik hizmetleri yönetimi ile ilgili temel kavram ve kuramları inceleme, hemşirelik hizmetleri yönetimi felsefesini ve standartlarını kavrama, Türkiye ve diğer ülkelerdeki sağlık ve hemşirelik hizmetlerinin işleyişini kavrama, yönetici hemşire olabilmek için sahip olunması gereken bilgi, beceri ve tutumu kazanma, yönetici olmaya istekli hale gelme, hemşirelik hizmetleri personelinin geliştirilmesindeki temel ilke ve uygulamaları değerlendirme, sağlık hizmetleri yönetiminde esas alınan yasal düzenlemeleri ve hemşirelik mevzuatını kavrayarak, uygulama alanındaki durumu değerlendirme, mesleki uygulamalarında eleştirel düşünme ve sorun çözme yaklaşımını kullanma, profesyonel kimliği ile meslektaşlarına rol model ve topluma örnek olma, hemşirelik hizmetleri yönetimi ile ilgili temel değerleri ve etik kuralları kavrama bunları ülkemizdeki sağlık hizmetleri yönetimi alanında görülen gereksinimler doğrultusunda değerlendirebilecek, sağlık ekibi içinde bakım personeline liderlik yapabilmek için gerekli olan bilgi, beceri ve tutumu kazanmış hemşireler yetiştirmektir.
SBÜ Gülhane Hemşirelik Fakültesi'nde yer alan Hemşirelikte Yönetim Anabilim dalı 10.01.2018 tarihinde kurulmuştur. Öğretim üyeliği görevini 14.02.2019 tarihinden itibaren görevlendirmeyle Doç. Dr. Dilek YILDIZ tarafından yürütülmüştür. 31.01.2022 tarihinden itibaren Anabilim Dalı Başkanlığı görevini Dr. Öğr. Üyesi Miray AKSU yürütmektedir.
Akademik Kadromuz
Dr. Öğr. Üyesi MİRAY AKSU
Eğitim Faaliyetlerimiz
Hemşirelikte Yönetim ABD lisans ders müfredatında, Hemşirelik Ulusal Çekirdek Eğitim Programı’nı temel alan, ABD hedefine uygun olarak oluşturulmuş kuramsal ve uygulamalı bir eğitim programı ile yürütülmektedir. Her eğitim-öğretim yılı içerisinde Hemşirelikte Yönetim alanına özgü lisans düzeyinde teorik ve pratik eğitimlere yer verilmektedir. Ayrıca Kariyer Planlama, Kalite ve Hasta Güvenliği ile Liderlik ve Hemşirelik Süreci dersleri de Hemşirelikte Yönetim ABD tarafından yürütülmektedir.
Hemşirelikte Yönetim Lisans eğitiminin amacı, hemşirelik hizmetleri yönetiminin planlanma, örgütlenme, yürütme, değerlendirme ve diğer işlevlerinde yer alan güvenli hasta bakımını koordine edebilecek bilgi, beceri ve tutumları kazandırmaktır. Bu ders, yönetimde temel kavram ve kuramlar, hemşirelik yönetimi, yönetimin planlama, örgütleme, yürütme, kontrol ve değerlendirme işlevleri ile yasal ve profesyonel konular, liderlik, kadro planlama, çatışma yönetimi, problem çözme, değişim yönetimi, mesleki kimlik tasarımı ile ilgili bilgi, beceri ve tutumların gelişmesine yönelik aktiviteleri içerir.
Hemşirelikte Yönetim alanında bilimsel çalışmalar, kurs, kongre ve sempozyum gibi bilimsel faaliyetler düzenleme gibi eğitim ve öğretim faaliyetleri yürütülmektedir. Yurt içi ve yurt dışı dergilerde yayınlanmak üzere bilimsel makale ve kitap çalışmaları yürütülmektedir. Aynı zamanda alanında uzman ve akademisyen hemşireler yetiştirmek amacıyla lisansüstü eğitim faaliyetlerine başlanması da planlanmaktadır.
Çalışma Konularımız
Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı’nın çalışma konuları aşağıda belirtilmiştir:
- Hemşirelikte Yönetimin Tanımı ve Tarihsel Gelişimi
- Hemşirelik Hizmetleri Yönetimin Temel Değerleri ve Kavramları
- Yönetim Süreci ve Hemşirelik Hizmetlerinin Örgütlenmesi
- Hemşirelik Yönetiminde Ekip Çalışması
- İletişim Yönetimi
- Çatışma Yönetimi
- Sorun Çözme ve Karar Verme
- Hemşirelik Mevzuatı, Sağlık Sistemi, Sağlık Politikaları ve Hemşirenin Görev Yetki ve Sorumlulukları
- Yönetim Biçimleri ve Yönetici Modelleri
- Yönetici Hemşire ve Yönetimde Liderlik
- Hemşirelik Hizmetleri Yönetiminin Kaynakları ve Gereksinimleri
- Hemşirelik Hizmetleri Personelinin Geliştirilmesindeki Temel İlke ve Uygulamalar (Profesyonellik, bakım vb)
- Hemşire insan gücünün yönetiminin etkinliğinin sağlanması (hemşire insan gücü planlama, istihdam, hemşire insan gücünün geliştirilmesi)
- Türkiye’de ve Dünyada Sağlık Sistemi ve Hemşirelik Hizmetlerinin İşleyişi/Yönetimi Yönetici Hemşirelerin Profesyonel Kimliği ile Meslektaşlarına Rol Model ve Topluma Örnek Olma
- Yönetimde İnsanları Anlamak, Geliştirmek, İşbirliği ve Meslek Ahlakı
- Türkiye’de ve Dünyada Hemşirelikte Yönetim Alanında Yapılmış Çalışmalar, Gelişmeler
- Kurumsal Bağlılık
- Yönetim Etiği
Erişim Bilgilerimiz
General Dr. Tevfik Sağlam Cad. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Hemşirelik Fakültesi Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği ABD 06018 Etlik/ANKARA
0 (312) 304 3959
0 (312) 304 3900
miray.aksu@sbu.edu.tr