Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tanıtım

Genel Bilgiler

Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı , 1985 yılından itibaren Gülhane Askeri Tıp AkademisiHemşirelik Yüksekokulu, 25 Temmuz 2016 tarihinden itibaren de Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Hemşirelik Fakültesi bünyesinde yer alan on ana bilim dalından biri olarak lisans ve lisansüstü alanlarda faaliyet yürütmektedir.

 
Tarihçemiz

Halk Sağlığı Hemşireliği ABD, 1985 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Hemşirelik Yüksekokulu’nun açılışı ile birlikte bilim dalı olarak eğitim faaliyetlerine başlamıştır. GATA Hemşirelik Yüksekokulu, Halk Sağlığı Hemşireliği ABD 1993 yılında yüksek lisans, 1996 yılında doktora programı yürütülmeye başlamıştır. Halk Sağlığı Hemşireliği ABD, 2016 yılından itibaren Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Hemşirelik Fakültesi bünyesinde, eğitim öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. Eğitim öğretime başlanıldığı tarihten bugüne kadar 14 yüksek lisans, dokuz doktora öğrencisi mezun edilmiştir. Halk Sağlığı Hemşireliği ABD’ nda lisans eğitim ve öğretiminin yanı sıra yüksek lisans ve doktora eğitimi öğretimi de sürdürülmektedir. Kuruluşundan günümüze kadar Bilim Dalı Başkanlığı görevi sırası ile Prof. Dr. Dz. Sağ. Kd. Alb. Nur ŞENEL (Emekli), Doç. Dr. Sağ. Kd. Alb. Tülay ORTABAĞ (Emekli), Doç. Dr. Sağ. Kd. Alb Hatice BEBİŞ (Emekli), Dr. Öğr. Üyesi Serpil ÖZDEMİR tarafından yürütülmüştür. 2022-2023 eğitim öğretim yılından itibaren ABD Başkanlığı görevi Doç. Dr. Şeyma Zehra ALTUNKÜREK  tarafından sürdürülmektedir. 

Akademik Kadromuz

Doç. Dr. ŞEYMA ZEHRA ALTUNKÜREK
Doç. Dr. ŞEYMA ZEHRA ALTUNKÜREK
Dr. Öğr. Üyesi DERCAN GENÇBAŞ
Dr. Öğr. Üyesi DERCAN GENÇBAŞ
Arş. Gör. EFZA NUR KAPLAN
Arş. Gör. EFZA NUR KAPLAN
Öğr. Gör. LEYLA YAMAN ÜZÜMCÜ
Öğr. Gör. LEYLA YAMAN ÜZÜMCÜ

Eğitim Faaliyetlerimiz

 

 

Halk Sağlığı Hemşireliği ABD'nda lisans ve lisansüstü eğitimlerin yanı sıra bilimsel araştırmalar yapılarak kongre ve sempozyumlarda sunulmakta, ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlanmaktadır.

Halk Sağlığı Hemşireliği eğitiminin temel hedefi, yaşam boyu öğrenme prensipleri doğrultusunda intrauterin yaşamdan ölüme kadar olan yaşam döngüsünde birey, aile ve toplumun sağlığını koruma, geliştirme, fiziki ve sosyal çevreyi olumlu hale getirme ve bireyin, ailenin ve toplumun sağlık bakım gereksinimlerine bütüncül bir yaklaşım tarzı ile sağlık hizmeti sunma, bilgi, beceri ve potansiyeline sahip olan profesyonel hemşireler yetiştirmektir. Bununla birlikte çalışacağı sağlık ekibinin nitelikli, etkin ve etkili bir üyesi olacak, hemşireler yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı bünyesinde; Hemşirelik Ulusal Çekirdek Eğitim Programı’nı temel alan, Ana Bilim Dalı hedefine yönelik olarak oluşturulmuş kuramsal ve uygulamalı bir eğitim programı yürütülmektedir. Halk Sağlığı Hemşireliği lisans eğitim programında yer alan derslerin temel konu alanları; Halk Sağlığı Hemşireliği, Araştırma Yöntemleri, Sağlık Eğitimi, Evde Bakım, Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması, Toplum Ruh Sağlığı, İş Sağlığı, Okul Sağlığı ve Çevre Sağlığı olarak sıralanmaktadır.

Lisansüstü eğitim, yüksek lisans ve doktora eğitimi olarak yürütülmektedir. Halk Sağlığı Hemşireliği Yüksek Lisans Programının amacı; her yaş grubundaki bireylerin yaşadığı ve çalıştığı tüm alanlarda ele alarak; birey, aile ve toplumun sağlığını koruma, geliştirme ve sürdürme, hastalık halinde nitelikli hemşirelik bakımını yürütme, rehabilitasyon gereksinimi olan bireylerin rehabilitasyonuna yönelik bakımını sağlamak için ileri düzey bilgi, anlayış ve beceri ile donanmış uygulayıcı, eğitici ve araştırmacı uzman halk sağlığı hemşiresi yetiştirmektir.

Lisansüstü eğitim programında öğrencilerin, öncelikle halk sağlığı uygulama alanları olmak üzere, bireyin ailenin ve toplumun yaşadığı her yerde sağlığının korunması, geliştirilmesi ve sürdürülmesi, hastalık halinde bakımı ve rehabilitasyonuna yönelik güncel bilgi, kavram ve ilkeleri geliştirmeleri, halk sağlığı hemşiresinin temel rol ve sorumluluklarını kavrayarak kanıta dayalı bakım anlayışı geliştirmeleri, bireyin sağlığını ailesi ve yaşadığı çevresi ile kapsamlı ve bütüncül olarak değerlendirebilmeleri, sağlıktan sapma durumlarında bireylere özgü bakımı planlayarak uygulama becerisi kazanmaları, halk sağlığı hemşireliği alanında eğitim ve araştırma becerilerini geliştirmeleri hedeflenmektedir.

Halk Sağlığı Hemşireliği Doktora Programının amacı ise; Halk Sağlığı hemşireliği felsefesini içselleştirmiş, Halk Sağlığı konusundaki kuramsal ve kavramsal bilgilerini tüm bilimlerin bilgileri ile bütünleştiren, bilimsel bakış açısına sahip, duyarlı, hümanist, eğitici, uygulayıcı ve araştırıcı bilim doktoru hemşireler yetiştirmektir. Programda öğrencilerin toplum, aile ve bireyin sağlığının geliştirilmesinden rehabilitasyona kadar ele alarak kaliteli bakım sunma ve bu anlamda öncü olma, toplumun sağlık gereksinimlerini saptama, alana katkı sağlayacak araştırmalar ile kanıta dayalı uygulamalar yapma ve multidisipliner bir yaklaşımla ulusal ve uluslararası alanlarda mesleğin gelişmesine katkı sağlama becerilerini kazanmaları hedeflenmektedir.
 

 

Çalışma Konularımız

 

 

Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı’nın çalışma konuları aşağıda belirtilmiştir:

  • Halk sağlığı hemşireliği lisans ve lisansüstü müfredatı
  • Bilimsel araştırmalar
  • Akademik danışmanlık
  • Birey ve grup danışmanlığı
  • Çeşitli bilimsel etkinlikler (panel, kurs vs.)
  • Okul ve adölesan sağlığı
  • Ana-çocuk sağlığı
  • Yaşlı sağlığı ve evde bakım
  • İş sağlığı
  • Çevre sağlığı
  • Sağlık eğitimi
  • Pandemi koşullarında koruyucu halk sağlığı hemşireliği

 

Erişim Bilgilerimiz

General Dr. Tevfik Sağlam Cad. Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Gülhane Hemşirelik Fakültesi, Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı 06018 Etlik/ANKARA

0 (312) 304 1565
0 (312) 304 3933

0 (312) 3043900

 

seymazehra.altunkurek@sbu.edu.tr
serpil.ozdemir@sbu.edu.tr
dercan.gencbas@sbu.edu.tr
leyla.yamanuzumcu@sbu.edu.tr