Tanıtım

Genel Bilgiler

Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Ana Bilim Dalı, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Hemşirelik Fakültesi bünyesinde yer alan on anabilim dalından biri olarak lisans ve lisansüstü alanlarda faaliyet yürütmektedir.

Tarihçemiz

Gülhane Hemşirelik Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği ABD’nda lisansüstü eğitime; 1992 yılında “yüksek lisans”, 1997 yılında da “doktora” eğitimi ile başlanmıştır. İlk doçentlik ünvanı 1989, ilk profesörlük ünvanı 1995 yılında Prof.Dr.Dz.Sağ.Kd.Alb. Nur Şenel (Emekli) tarafından alınmıştır. Ana Bilim Dalı Başkanlıkları sırasıyla Prof.Dr.Dz.Sağ.Kd.Alb. Nur Şenel (Emekli), Doç.Dr.Sağ.Kd.Alb. Aygül AKYÜZ (Emekli) ve Doç.Dr.Sağ.Alb. Tülay YAVAN (Emekli), Doç.Dr. Ayşe KILIÇ (Emekli) tarafından yürütülmüş olup, şu an Prof.Dr. Gülten GÜVENÇ tarafından yürütülmektedir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği ABD’nda, çok sayıda lisansüstü seviyede öğrenci yetiştirilmiş olup, halen lisans ve lisansüstü eğitimler profesyonel eğitim anlayışı ile toplam dört öğretim elemanı tarafından sürdürülmektedir.

2017-2018 Eğitim Öğretim döneminde, Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği ABD’nın 22 adet lisansüstü öğrencisi bulunmaktadır. Bu öğrencilerden 15’i yüksek lisans; 7’si ise doktora eğitimlerini sürdürmektedir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Ana Bilim Dalı’ında eğitimler, profesyonel eğitim anlayışı ile toplam dört öğretim elemanı tarafından sürdürülmektedir.

Akademik Kadromuz

Eğitim Faaliyetlerimiz

Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği ABD lisans ders müfredatında, Hemşirelik Ulusal Çekirdek Eğitim Programı’nı temel alan, ABD hedefine uygun olarak oluşturulmuş kuramsal ve uygulamalı bir eğitim programı yürütülmektedir. Her eğitim-öğretim yılı içerisinde kadın sağlığı alanına özgü lisans düzeyinde teorik ve pratik eğitimlere yer verilmektedir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği lisans programının temel amacı; kadını bir birey olarak ele almak ve kadının üreme sağlığını ve sağlıktan sapma durumlarını prekonsepsiyonel dönemden başlayarak tüm yaş dönemleri içerisinde, biyolojik, fizyolojik, psikolojik ve cinsel yönden bir bütün halinde değerlendirmeye yarayan bilgi ve beceriye sahip lisans öğrenimi görmüş hemşireler yetiştirmektir.

Ayrıca lisans mezunu hemşirelere, mezuniyet sonrası yüksek lisans ve doktora eğitimi olanakları da sağlanmaktadır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği ABD’da bilimsel çalışmalar yapılarak, kongre, sempozyum ve paneller düzenlenmektedir. Ayrıca yurt içi ve yurt dışı dergilerde yayınlanmak üzere bilimsel makale ve kitap çalışmaları yapılmaktadır.

Çalışma Konularımız

Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği ABD’nın çalışma konuları aşağıda belirtilmiştir:

• Kadın sağlığında yer alan temel kavramlar
  • Cinsel sağlık/üreme sağlığı kavramı ve Türkiye’deki CS/ÜS sorunları ve planlanan girişimleri
  • Üreme sistemi anatomisi ve fizyolojisi
  • Gebeliğin oluşumu, gebelik döneminde maternal ve fetal sağlığın değerlendirilmesi
  • Riskli gebelikler
  • Doğum öncesi, doğum eylemi ve doğum sonrası hemşirelik bakımı
  • Sağlıklı ve riskli yenidoğan bakımı
  • Covid-19 pandemi sürecinde perinatal (gebelik, doğum ve doğum sonrası dönem) süreç ve hemşirelik bakımı
  • Aile planlaması
  • İnfertilite ve yardımcı üreme teknikleri