Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tanıtım

Genel Bilgiler

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı’nda lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim faaliyetleri yürütülmektedir. Çocuk sağlığı hemşireliğinin amacı; çocuğun ve adölesanın aile ve toplum içinde fiziksel, bilişsel, duygusal ve sosyal yönden gelişimini /olgunlaşmasını sağlamaktır. Günümüzde temel hemşirelik amaçları içinde çocuk ve aile sağlığının en üst düzeyde geliştirilmesi ve sürdürülmesi ile birlikte eğitim, danışmanlık, destek olma ve hasta haklarını savunma yaygın hale gelmiştir. Çocuk sağlığı ve hastalıkları hemşireliğinin temel bakım felsefeleri aile merkezli bakım, primer hemşirelik ve atravmatik bakımdır.

Tarihçemiz

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı , 1985 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Hemşirelik Yüksekokulu’nun açılışı ile birlikte bilim dalı olarak eğitim faaliyetlerine başlamıştır. Kuruluşundan günümüze kadar sırasıyla Prof .Dr. Dz.Sağ. Kd. Alb. Nur ŞENEL (Emekli), Prof .Dr. Sağ. Kd. Alb. Nalan AKBAYRAK (Emekli), Doç .Dr. Sağ. Kd. Alb. Filiz ARSLAN (Emekli) ve Doç. Dr. Sağ. Alb. Dilek YILDIZ bilim dalı başkanlığı görevini yürütmüşlerdir. Halen ABD Başkanlığı görevini Prof. Dr. Dilek YILDIZ yürütmektedir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği ABD, 1 Profesör, 1  Doçent, 2 Doktor Öğretim Üyesi ile eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir.

Akademik Kadromuz

Dr. Öğr. Üyesi DERYA SULUHAN
Dr. Öğr. Üyesi DİLEK KONUKBAY
Arş. Gör. SILA İPEK DURMUŞ

Eğitim Faaliyetlerimiz

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği ABD, Gülhane Hemşirelik Fakültesi lisans eğitiminde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği derslerini yürütmektedir. Ayrıca mezuniyet sonrası yüksek lisans ve doktora eğitimleri verilmesinin yanı sıra Ana Bilim dalımızda bilimsel çalışmalar yapılarak kongre ve sempozyumlarda sunulmakta, yurt içi ve yurt dışı dergilerde yayınlanmaktadır. ABD'mızda Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği, Büyüme ve Gelişme, Yenidoğan'da İleri Hemşirelik Uygulamaları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Öğretimi, Gelişim ve Öğrenme, Yaş Dönemlerine Göre Sağlığı Geliştirme gibi dersler yürütülmektedir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği alanında bilimsel toplantılarda bilimsel ve düzenleme kurul üyelikleri, çocuk sağlığı ile ilgili sivil toplum kuruluşlarında aktif çalışmalar, farklı kurum ve kuruluşlarla birlikte proje çalışmaları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği alanında süreli bilimsel yayınlarda danışmanlık ve hakemlik yapma ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları alanında kurs, kongre ve sempozyum gibi bilimsel faaliyetler düzenleme gibi eğitim ve öğretim faaliyetlerini de yürütmektedir.

Çalışma Konularımız

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı Çalışma Konuları:

• Dünya da ve Türkiye’de çocuk hemşiresinin rolleri, birlikleri, çalışmaları
  • Çocuk sağlığı sorunları ve çocuk hemşiresinin mevzuattaki tanımı
  • Çocukların bakımında hemşirelik süreci ve bakım yaklaşımları
  • Büyüme ve gelişme, yaş dönemine göre büyüme gelişme özellikleri
  • Hastaneye yatmanın çocuk ve aile üzerine etkileri
  • Kronik hastalıklı çocuğun bakımı
  • Çocuk ve yaş dönemlerine göre terapötik iletişim
  • Çocuk sağlığı ile ilgili gelişim kuramları ve kuramcıları
  • Yenidoğan ve hemşirelik bakımı
  • Yüksek riskli yenidoğan ve hemşirelik bakımı